BİR TECRÜBE DAHA KONUŞTU…

Nilüfer Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (NİLSİAD) öncülüğünde, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) iş birliğiyle düzenlenen “Değerler Buluşuyor Tecrübe Konuşuyor” söyleşilerinin konuğu, Maysan Mando Genel Müdürü aynı zamanda Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Üyesi Tülay Hacıoğlu Şengül oldu.

NOSAB Müteşebbis Heyet Başkanı ve NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras ile NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, özel bir TV kanalında gazeteci Elif Sezgin moderatörlüğünde gerçekleşen programa selamlama mesajlarını pandemi nedeniyle video yoluyla iletti. NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, “Tülay Hanım’ı, erkeklerin egemen olduğu otomotiv sektöründen tanıyoruz. 20 yıldır bu sektörde ve yanı sıra çeşitli STK’larda başarılı işler yapıyor.” diye konuşurken, NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras da, “Tülay Hanım, Bursa’nın bir numaralı sektörü haline gelen otomotivde başarılı bir kadın yönetici, iyi bir anne, gençler için de güzel bir örnek” ifadelerini kullandı.

Programda Elif Sezgin’in sorularını yanıtlayan Tülay Hacıoğlu Şengül, iş yaşamı, otomotiv sektörü ve bu sektörde kadınların pozisyon ve rolleri ile ilgili görüşlerini aktarırken, STK’lardaki aktif görevlerinden de bahsetti. Otomotiv sektörünün son durumunu değerlendiren tecrübeli yönetici, otomotivde dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Otomotiv sektörünün erkek egemen yapısının da dönüşmekte olduğunu vurgulayan Tülay Hacıoğlu Şengül, iş yaşamında rol model olarak benimsediği kişilerden de bahsetti.

MAYSAN MANDO TÜRKİYE’NİN İLK AMORTİSÖR ÜRETİCİSİ

Maysan Mando’nun yarım asrı aşkın bir tarihi olduğunu belirten Şengül, “Maysan Mando, 1969 yılında kurulmuş bir firma. Türkiye’nin ilk amortisör üreticisi. Çukurova Holding ve Güney Kore merkezli Mando Corporation ortaklığında faaliyetlerini sürdüren şirketimizin ürün gamında; binek ve hafif ticari araçlar, otobüs ve kamyonun yanı sıra, demiryolları ve askeri uygulamalara yönelik geniş bir amortisör yelpazesi bulunmaktadır. Üretimimizin yüzde 60’lık kısmı ile ana sanayi üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılarken, yüzde 40’lık kısmıyla da pazarda aftermarket ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Ürünlerimiz Avrupa başta olmak üzere Rusya, Kuzey Afrika, Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Şirketimizin Güney Koreli ortağı Mando Corporation’ın, süspansiyon dışında fren, direksiyon sistemleri, ileri sürüş destek sistemlerine sahip dünyada 20 ayrı lokasyonu bulunuyor. Ayrıca on iki binin üzerinde çalışan, 18 Ar-Ge merkezi, 8 satış ofisi, 7 araç test sahasıyla faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.

İŞ YAŞAMINDA YILLARI AŞAN TECRÜBE

İş yaşamında kazandığı tecrübeleri aktaran Şengül, eğitim yıllarından itibaren otomotiv sektörüne ilgi duyduğunu söyledi. Genellikle erkek öğrenciler tarafından tercih edilen Makine Mühendisliği bölümünü tamamen kendi tercihiyle belirlediğini belirten Şengül, “Mühendislik Fakültesi’nde okurken otomotiv üzerine seçmeli dersler aldım. Stajlarımı da otomotiv sektöründe yaptım. Profesyonel iş hayatıma Karsan Otomotiv’de üretim mühendisi olarak başladım.Akabinde Lojistik, Üretim, Satın Alma, Kalite, Tedarikçi Geliştirme, Satış ve İş Geliştirme, Proses Mühendisliği, Bakım, İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Yönetimi gibi alanlarda çalışmalar yürüttüm. 12 yılın ardından Rollmech Otomotiv’de yeniden lojistik üzerine çalışmaya başladım. Kariyerime Üretim Müdürlüğü, Satın Alma Müdürlüğü, Tedarikçi Kalite Geliştirme Müdürlüğü gibi farklı unvanlarla devam ettim. 2019 itibariyle de Maysan Mando’da Genel Müdür olarak kariyerime devam ediyorum.” diye konuştu.

İLK ROL MODELİM BABAMDIR

Hayatta rol model aldığı ilk kişinin babası olduğunu ifade eden Şengül şunları söyledi: “ Babam, içimdeki potansiyeli keşfetmemi sağladı ve bana her zaman cesaret verdi, bir işi istiyorsam başarabileceğime dair inancımı pekiştirdi.  Karsan Otomotiv’de kadınlar daha çok ofis çalışanı olarak görev yapıyordu. O dönemde birlikte çalıştığımız Genel Müdür Yardımcımız bana sahada üretim mühendisi olarak başarılı işlere imza atacağıma inandı ve beni destekledi. Rollmech Otomotiv’de birlikte çalıştığımız Genel Müdürümüz iş hayatında kadınların yarattığı artı değerlere inanan biriydi. Bu nedenle kendilerine çok teşekkür ediyorum. İş hayatında önemli olan kadına ve erkeğe fırsat eşitliği sunulmasıdır. Kadın erkek ayrımı gözetmeksizin bireylere eşit fırsatlar sunulduğu takdirde başarılı olunduğunu gördüm. Aileme ait iş yerinde, ilkokul ikinci sınıftan itibaren çalışmaya başladım. İş disiplinini, küçük yaşta edindim. Bu nedenle hangi pozisyonda olduğum fark etmez. Her koltuğa bir CEO bilinciyle oturdum. O vizyonla çalışmalarımı sürdürdüm. Her alanı kendi işimin bir parçası olarak gördüm.”

KADINLAR KENDİNİ KANITLAMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMAK DURUMUNDA KALIYOR

Şengül sözlerini şöyle sürdürdü: “İş hayatında kadınların kendini kanıtlamak için daha çok çalışması, daha fazla fedakarlıkta bulunması gerekiyor. Kadın kimliğimizden dolayı evlendiğimizde ya da anne olmak istediğimizde farklı engellerle karşılaşabiliyoruz. Kız çocuklarına eğitimde sunulan imkânlar da çok önemli. Lise çağlarında doğru seçim yapabilmek, doğru yönlendirilmek önemli. Kız öğrenciler, ihtiyaç duyulan mühendislik alanlarında seçim yapmaya yüreklendirilmeliler.”

Pandemi sürecini başarıyla yönettiklerini belirten Şengül, “Pandeminin ilk vakası Türkiye’de görülmeden önce Güney Kore’ye gitmiştim. O esnada Güney Kore’de vaka sayıları artış trendindeydi. Orada pandeminin yaratmış olduğu durumu yerinde gözlemleme fırsatım oldu. Bu tecrübe sayesinde, Maysan Mando’da proaktif çözümleri hızlıca hayata geçirdik. Yönetim kurulu üyelerimizin de içinde bulunduğu farklı komiteler kurduk. Süreci başarıyla yönettik. İlk 6 ay sıfır vakayla çalıştık. Her kriz fırsatları da beraberinde getirir. Pandemide uzun zamandır planladığımız dijital dönüşümü hayata geçirmiş olduk. 2020 Nisan ayında dijital dönüşüm yolculuğumuzu başlattık. İletişim koordinasyon toplantıları düzenleyerek pandeminin yarattığı zararı en aza indirmeyi başardık.” diye konuştu.

‘GELECEK, GÜÇLÜ KADINLARLA DAHA GÜZEL GELECEK!’

Şengül, geleceğin kadınlarla daha güzel geleceğini ifade ederek şunları söyledi: “Maysan Mando’nun güzel bir sloganı var; ‘Gelecek, güçlü kadınlarla daha güzel gelecek’. Firmamız iş yaşamında kadının yerine, var olması gerekliliğine ve fırsat eşitliğine önem veriyor. İşe alındıktan sonra ücret, gelişim ve terfi gibi her alanda eşit imkânlar veriliyor. Kadınların duygusal zekâsı, becerisi ve öngörüleri iş yaşamına ve firmamıza değer katıyor. Her meslekte kadın ve erkek bir arada olunca sinerji yakalanıyor, takım ruhu ve biz bilinci geliştiriliyor.”

ÇİP KRİZİ SORUNU BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK

Otomotivde hem üründe hem üretim teknolojisinde değişim yaşanıyor. Elektrikli ve alternatif yakıtla çalışan araçlar daha çok gündemde. Paylaşım ekonomisinde kullanılacak çeşitli üretim teknolojileriyle desteklenecek projeler gündemdeydi. Bu sırada pandemiyle karşılaştık. Bu süreçte küresel çip krizi ve tedarik zincirinde kırılmalar gündemimize girdi. Sektörde kısa süreli ve ani duruşlarla karşılaştık. 2021’e bu krizler damga vurdu. Çip krizinin 2022’nin ikinci yarısına dek devam etmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ İSİMLERDEN SORULAR…

Maysan Mando Genel Müdürü aynı zamanda Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Üyesi Tülay Hacıoğlu Şengül, konuk olduğu programın son bölümünde; TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Hadi Türkay ve Seger Genel Müdürü Tülin Tezer’den gelen soruları da cevapladı.

Program, Maysan Mando Genel Müdürü Tülay Hacıoğlu Şengül adına dikilen fidanın sertifikasının kendisine verilmesiyle sona erdi.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. 1 30 BİR TECRÜBE DAHA KONUŞTU… için yorumda bulun

    BİR TECRÜBE DAHA KONUŞTU… için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak BİR TECRÜBE DAHA KONUŞTU… için ilk yorumu yapabilirsin.