Cevet Yılmaz: Enflasyon Eylül Ayında %50’nin Altına Düşecek

Ekonomi ve Bütçe Beklentileri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonu itibarıyla bütçe açığının %5’in altına inmesini beklediklerini belirtti. Ayrıca, enflasyonun eylül ayında %50’nin altına düşmesini, yıl sonunda ise Merkez Bankası tarafından belirlenen bant çerçevesinde gerçekleşmesini umduklarını ifade etti.

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Açılışı

Bu yıl 93. kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılış resepsiyonu, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Resepsiyona katılarak bir konuşma yapan Yılmaz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten miras olan İzmir Fuarı’nın açılışının Zafer Haftası’na denk gelmesinin oldukça anlamlı olduğunu vurguladı.

İzmir’in Ekonomik Rolü

Yılmaz, kuruluşun ve kurtuluşun şehri olan İzmir’in İktisat Kongresi ve İzmir Fuarı ile kalkınmaya açılan kapı ve ekonomik bağımsızlık için yükselen bir ses olduğunu belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Mücadelesinin tüm kahramanlarını ve şehitlerini rahmetle andı.

Gerçek Bağımsızlık ve Kalkınma Arayışı

Hukuki anlamda bağımsızlık ile gerçek bağımsızlığın farklı olduğunu vurgulayan Yılmaz, ekonomisi, bilim ve teknolojisi güçlü olan ve üreten ülkelerin gerçek anlamda bağımsız olabildiğini ifade etti. Türkiye’yi gerçek anlamda bağımsız hale getirecek bir kalkınma arayışında olduklarını aktardı.

Ekonomik Gelişmeler

Yılmaz, Türkiye’nin son dönemde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odağında kaydettiği ilerlemeler hakkında bilgi vererek, geçen yıl milli gelirin 1,1 trilyon doları aştığını, dünyanın 17. büyük ekonomisi konumunda olduklarını, satın alma gücü paritesine göre ise 11. sırada yer aldıklarını belirtti. Kişi başı gelirin 13 bin 110 dolar olduğunu, bu yıl kurdaki istikrarla birlikte bu rakamların daha da yükselebileceğini ifade etti.

İhracatın Artışı ve Cari Denge

Dış pazarda dünya genelinde talebin düşük seyrettiğini, bölgede jeopolitik gerilimlerin arttığını anlatan Yılmaz, tüm bu koşullara rağmen ihracatın artmaya devam ettiğini vurguladı. Temmuz ayı itibarıyla ihracatın 261,5 milyar dolara ulaştığını belirtti. İthalatta azalma sürecinin devam ettiğini, bu durumun cari dengede ciddi bir iyileşme sağladığını kaydetti.

  • Cari açığın geçen yıl %6 civarında olduğunu, bu yıl ise %2’nin altına gerilediğini ifade etti.
  • Bu durumun dövize olan ihtiyacı azalttığını, dış borçlanma ihtiyacını düşürdüğünü belirtti.

Merkez Bankası Rezervleri ve Bütçe Kontrolü

Yılmaz, Merkez Bankası rezervlerinde bir artış olduğunu, kur korumalı mevduatta önemli bir gerilemenin yaşandığını dile getirdi. Ülke tarihinin en büyük deprem afeti için iki yılda bütçeden ayrılan 2 trilyon liraya rağmen bütçe açığını kontrol altında tuttuklarını ifade etti.

  • Geçen yıl Orta Vadeli Program’da bütçe açığının milli gelire oranını %6,4 olarak belirlediklerini, gerçekleşmenin daha iyi olduğunu, %5,3 seviyesinde kaldığını belirtti.
  • Bu yılki bütçe açığının da %5’in altına inmesini beklediklerini vurguladı.

Enflasyonla Mücadele ve Gelecek Beklentileri

Yılmaz, temel önceliklerinin en büyük sorun olan enflasyonu düşürmek olduğunu kaydetti. Orta Vadeli Program’da birinci yılı geçiş yılı olarak tanımladıklarını, bunun haziran ayı itibarıyla tamamlandığını, ikinci yılı dezenflasyon dönemi ve üçüncü yılı da kalıcı fiyat istikrarı yılı olarak belirlediklerini hatırlattı.

Haziran ile birlikte dezenflasyon sürecinin başladığını ifade eden Yılmaz, eylül ayı enflasyonunun %50’nin altında olacağına inandığını belirtti. Yıl sonu itibarıyla Merkez Bankası’nın belirlediği bant çerçevesinde bir sonuç beklediklerini sözlerine ekledi.

Savunma Sanayindeki İlerlemeler

Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıların bir model olduğunu, göreve geldiklerinde %80’leri bulan dışa bağımlılığın %20 seviyelerine indiğini aktaran Yılmaz, geçen yıl 5,5 milyar dolar olan savunma ürünü ihracatının bu yıl 7 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi.

Yatırım Destek Programları ve Gençler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin küresel bir cazibe merkezi haline gelmesine öncülük edecek yatırım taahhütlü avans kredisi gibi destek programlarını devreye aldıklarını belirtti. İEF’in bu seneki temasının teknoloji olarak belirlenmesini çok anlamlı bulduğunu kaydetti.

Gençlere güvenlerinin tam olduğunu vurgulayan Yılmaz, büyük sermaye gruplarına AR-GE’ye daha fazla kaynak ayırmaları ve genç girişimcilere destek olmaları çağrısında bulundu:

  • Yalnızca büyük sermaye gruplarına değil, tüm şirketlere yenilikçi üretime ve ihracata odaklanmaları gerektiğini ifade etti.
  • Bu yaklaşımın hem kendileri için hem de ülke için faydalı olacağını belirtti.

İzmir’in İhracat Başarısı

İzmir’in ihracatının ithalatından fazla olduğunu, bu nedenle İzmirlilere ve iş dünyasına teşekkür ettiğini aktaran Yılmaz, Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan destek tutarının 2024 Ağustos ayında yaklaşık 560 milyon lirayı aştığını vurguladı. Ayrıca, geçen yıl mart ayında açılan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin tam kapasiteye ulaşması ile bölgeye 20 bin civarında istihdam katkısı sağlanacağına dikkat çekti.

Yılmaz, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın tarihine yakışır bir şekilde güçlendirilmesi, zenginleştirilmesi ve uluslararası niteliğinin artırılması gerektiğini kaydetti. Bu konularda yapılacak her türlü çalışmaya katkı vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu