MÜSİAD BURSA BAŞKANI NİHAT ALPAY: “EZBER BOZAN BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Alpay ve Yönetim Kurulu üyeleri, geleneksel hale getirdikleri ‘Müstakil Düşünceler Konferansı’na pandeminin ardından devam ediyor.

MÜSİAD Bursa Şubesi Dernek Merkezinde düzenlenen programda Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,  ‘Pandemiden Çıkışta Türkiye Ekonomisi’ konu başlığında bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay, geleneksel hale gelmiş bu konferansları pandemi boyunca online olarak yaptıklarını ancak artık fiziki ortamda sürdürmeye başladıkları için çok mutlu olduklarını ifade etti. Alpay, “MÜSİAD olarak faaliyetlerimiz sürüyor. 14-17 Kasım 2021 tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de kapılarını açacak olan 25. Uluslararası İş Forumu’na (IBF) MÜSİAD Bursa Şubesi olarak iştirak edeceğiz. Ayrıca pandemi sonrası ilk MÜSİAD Genel İdare Kurulu Toplantısı, 10 yıl sonra Bursa’da yapılacak. Çok değerli konuşmacıların katılacağı ve 3-4 Aralık tarihinde yapılacak bu önemli organizasyon için de hazırlıklarımıza şimdiden başladık” diye konuştu.

Ezber bozan bir dönemden geçtiğimizi ifade eden Başkan Alpay, “Ekonomi sıcak gündemimiz. İç içe girmiş çok girift meselelerimiz var. Pandemi, talepte ve arzda yaşanan sıkıntılar, döviz kurundaki dalgalanmalar, girdi maliyetleri derken birçok konuda ezber bozan bir dönemden geçiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Gecenin konuk konuşmacısı olan Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz da, ‘Pandemiden Çıkışta Türkiye Ekonomisi’ konu başlığında ülke ve Türkiye ekonomisinde yaşanan sıkıntılar, gelecek öngörüleri, kur ve enflasyondaki son durumlarla ilgili değerlendirmeler yaptı.

“Kısa tedarik zincirlerine yönelim arttı”

Konuşmasında şu an tüm dünyada yaşanan tedarik krizine değinen Eryılmaz, “Tedarik zinciri krizi, dünyayı, üretim ve dağıtım olmak üzere iki alanda etkiledi. Pandemi öncesi uzun tedarik zincirleri varken ve bu o dönem avantajken pandemi sonrası artık bütün ülkelerde kısa tedarik zincirlerine bir yönelim oluşmaya başladı. Ülkemize de bu süreçte bir fırsat doğdu. Ülkemiz, hem jeopolitik stratejisi gereği, hem de destek üretim yapısından dolayı bu durumdan bir avantaj sağlayabilir. Bölgesel ve uluslararası anlamda bir tedarik merkezi, Türkiye için söz konusu olabilir. Doğru politikalar uygulanırsa bu krizden güçlenerek çıkabiliriz” diye konuştu.

Gıda enflasyonun sebepleri…

Tüm dünyayla birlikte ülkemizde de yaşanan gıda enflasyonuna değinen Eryılmaz, şöyle devam etti: “Türkiye’de son açıklanan rakama göre yıllık gıda fiyatları artışı yüzde 27. Bunun birinci sebebi iklim krizi. Dünyada gıda ihraç eden ülkelerde iklim krizinden dolayı rekolte çok düşük, talep ise çok güçlü. Bunun dışında ülkemizde bir takım yapısal problemler mevcut. Bu problemler arasında en önemlisi, tarladan sofraya kadar gelen ürünün bu uzun yolculuğundaki sıkıntı. Üretici ürettiğini kendi satamayıp araya birçok aracı girdiğinden ve her biri kar eklediğinden, mal son tüketiciye ulaştığında çok pahalı olmuş oluyor. Yeni hal yasasıyla bu zincirin kısalacağını ve bir miktar bu sorunun düzeleceğini umut ediyorum.”

Enflasyona da değinen Eryılmaz, eğer kişilerde enflasyon artacak beklentisi olursa orada enflasyon artar dedi. Eryılmaz, “Kişi, yakın dönemde enflasyonun artacağını bekliyorsa işvereninden daha fazla zam ister. Kiracısı varsa enflasyon artış beklentisiyle kiraya daha fazla zam yapar. Tüketici, gelecekte almak istediği bir ürün varsa onu daha yakın zamana çeker. Tüm bunlar da enflasyonu artırıyor. Benim enflasyon beklentim kasım ya da aralıkta TÜFE’nin yüzde 20’nin üzerine çıkacağını ve burada kalıcılık göstereceğini; en erken Mayıs 2022 sonrası da yüzde 20’nin altına doğru bir gevşeme göstereceğini düşünüyorum” dedi.

Yeni bir ekonomi politikasına mı geçildi?

Resmi bir deklerasyon olmasa da Türkiye ekonomi politikasında yeni bir döneme geçildiğimi hissettiklerini ifade eden Eryılmaz, “Merkez Bankası Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu’nun verdiği demeç ve açıklamalardan piyasada şöyle bir algı oluştu. Politika faizini artırarak döviz kurunu aşağı çekmek yerine, döviz kuruna ve enflasyona belirli bir süre dokunulmayacak, dolayısıyla döviz kuru yukarı çıktıkça bu ihracatı artıracak ve ithalatı da azaltacak. Bu belirli bir süre sonra cari fazla vermemizi sağlayacak, cari fazla verince de döviz miktarı artacak ve kur aşağıya inecek. Burada handikap şu olabilir; ne kadar zamanda biz bu cari fazlayı kalıcı bir şekilde vermeye başlayacağız ve bu süreçte enflasyon ne kadar daha tırmanıp sabit gelirlinin bundan ne kadar daha zarar göreceği” diyerek sözlerini noktaladı.

Programın sonunda MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’a teşekkür plaketi takdim etti.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. 2 1 MÜSİAD BURSA BAŞKANI NİHAT ALPAY: “EZBER BOZAN BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ” için yorumda bulun

    MÜSİAD BURSA BAŞKANI NİHAT ALPAY: “EZBER BOZAN BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ” için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak MÜSİAD BURSA BAŞKANI NİHAT ALPAY: “EZBER BOZAN BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ” için ilk yorumu yapabilirsin.