Bursa’da Fabrika Gibi Hastane: Yılda 50 Milyon TL Tasarruf

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Tasarruf ve Yenilikçilik

Bursa’da, 11 ayrı binada toplamda 1520 yatak kapasitesi ile Güney Marmara Bölgesi’ne hizmet veren Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hem üretkenliği artırmak hem de tasarruf sağlamak amacıyla dikkat çekici uygulamalar hayata geçiriyor. Hastanenin çatısına yerleştirilen güneş panelleri ve doğal gaz kullanarak üretilen elektrik ile hastanenin elektrik ihtiyacının yaklaşık %20’si karşılanıyor. Ayrıca, arızalanan tıbbi cihazlar, diğer hastanelerin hurdaya ayırdığı cihazların parçalarıyla onarılarak yeniden işlevsel hale getiriliyor.

Hastane bünyesindeki atölyede, dolap ve masa gibi çeşitli mobilyalar üretilerek kendi ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bu yöntemlerle, hastane son bir yıl içinde yaklaşık 50 milyon lira tasarruf sağladı.

Hastanenin Kapasitesi ve Sağlık Hizmetleri

1520 yatak kapasitesine, 1100 hekim, 145 akademisyen ve 5150 çalışanı olan Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sadece Bursa’ya değil, aynı zamanda Güney Marmara Bölgesi’ne de önemli sağlık hizmetleri sunmaktadır. 2023 yılı itibarıyla, hastane 4 milyon 200 bin hastaya ayakta, 175 bin hastaya ise yatarak tedavi hizmeti vermiştir. Ayrıca, hastanenin farklı birimlerinde 50 bin hasta ameliyat edilmiştir.

Tasarruf Tedbirleri ve Yenilikçi Yaklaşımlar

Hastanenin yüksek giderleri nedeniyle, bir yıl önce başhekimlik görevine atanan Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay, tasarruf önlemleri konusunda köklü değişiklikler yapmaya karar verdi. Hastanenin önde gelen akademisyenleriyle oluşturduğu ‘Hastane Konseyi’ ile birlikte, çeşitli iyileştirmeler ve yenilikçi projeler geliştirmeye başladı.

Enerji Tasarrufları ve Güneş Enerjisi Kullanımı

Başhekim Doç. Dr. Ay, hastanenin kendi kendine yeterli bir sağlık kuruluşu olabilmesi için çaba gösterdiklerini belirtti. “Fiziki mekanların yenilenmesi, servislerin modernizasyonu, yoğun bakımların güncellenmesi ve dijital hastane dönüşümüne yönelik projeler gerçekleştirdik. Kamuya yük olmamak ve kendi potansiyelimizi kullanmak için bu yola çıktık” dedi.

  • Hastane çatılarına yerleştirilen 1152 güneş enerji paneli ile toplam 40 kilovat saat kurulu güç elde edilmiş, bu sistemle bugüne kadar 871 bin kilovat saat elektrik üretilmiştir.
  • Bu uygulama sonucunda yaklaşık 2 milyon 750 bin liralık tasarruf sağlanmıştır.
  • Hastanenin toplam elektrik tüketiminin %20’si güneş enerjisi panellerinden karşılanmaktadır.
  • Doğal gazdan üretilen elektrik ile sıcak su ihtiyacı da karşılanmakta olup, buradan da 2 milyon 500 bin lira tasarruf edilmiştir.

Tıbbi Cihazların Onarımı ve Bakımı

Hastanede bulunan 9251 tıbbi cihazın arızalarının, diğer hastanelerin hurdaya ayırdığı cihazların parçaları kullanılarak onarıldığını vurgulayan Doç. Dr. Ay, “Cihazlarımızın %96’sının periyodik bakımlarını ve onarımlarını kendi bünyemizdeki biyomedikal atölyelerde gerçekleştiriyoruz. Bu sayede, sağlık hizmeti sunumunun sürekliliğini sağlıyor ve toplamda 6 milyon lira tasarruf elde ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kendi Mobilya Üretim Atölyesi ile Ekonomik Kazanç

Hastane içerisinde kurulan mobilya atölyesinde, hastanenin ihtiyaç duyduğu dolap ve masa gibi çeşitli mobilyaların üretimi gerçekleştirilmektedir. “Hasta dolapları, ilaç hazırlama dolapları ve personel giyinme dolapları gibi birçok ürünümüzü kendi imkanlarımızla üretiyoruz. Bu sayede 10 milyon lira tasarruf sağladık” diyen Doç. Dr. Ay, hastane kaynaklarının verimli kullanılması konusunda önemli adımlar attıklarını belirtti.

Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı

Tasarruf tedbirleri sayesinde hastanenin kaynaklarının kamu hazinesinde kalmasını sağladıklarını ifade eden Başhekim Doç. Dr. Ay, “Hastanemizdeki yaklaşık 1500 bilgisayarın 3’te 2’sinde milli işletim sistemi ‘Pardus’a geçerek, 4 milyon lira tasarruf sağladık. Bu faaliyetlerin sonucunda, 1 yıl içinde toplamda 50 milyon liralık bir kaynağın kamu hazinesinde kalmasına katkıda bulunduk. Bu durum, hem bir vatandaş hem de bir kamu çalışanı olarak bizi gururlandırıyor” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu