İnegöl’de Aronya Hasadı Başladı

BURSA’nın İnegöl ilçesinde aronya hasadı başladı. Aronya bahçesini ziyaret eden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl’ümüzde 1000 dekar alanda aronya üretilmekte ve gittikçe çoğalacağını biliyoruz. Lakin aronyanın tanıtımıyla ilgili bir problemimiz var” dedi.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, aronya hasadının yapıldığı Bahçekaya Mahallesi’nde, Samet Özcan ve Emircan Baydur’un bahçesini ziyaret etti. İlçede 1000 dekar alanda aronya yetiştirildiğini söyleyen Sezai Çelik, “İnegöl’de aronya hasadımız başlamış durumda. Şu anda Bahçekaya Mahallesindeyiz. İnegöl’ümüzde 1000 dekar alanda aronya üretilmekte ve gittikçe çoğalacağını biliyoruz. Ama aronyanın tanıtımıyla ilgili bir ıstırabımız var. Bunu daha evvel aronya fideleri dağıtırken de söylemiştik. Bu kadar faydalı bir meyve, kendisine şimdi bir pazar bulamadı. Lakin ona karşın şu an buradaki bahçedeki eserlerin hepsi satılmış durumda. Ben bunu daha evvelden bir evvelki belediye liderime tabir etmiştim. Şu an Mustafa Bozbey’in yanına gittiğim vakit bunu açıkladım. Hatta kendisini aronya hasadına davet ettim” diye konuştu.

‘BİZİM DERDİMİZ PAZAR SORUNU’

Aronya üretimiyle ilgili bir eza bulunmadığını, en büyük problemlerinin pazar sorunu olduğunu söyleyen Çelik, “Bizim düşüncemiz pazar sorunu. Aronya genelde eğimli yerlerde ekiliyor. Ovada ekilen bir eser değil. Daha çok orman bölgelerindeki toprakların pahalanması manasında, çiftçiye daha çok gelir sağlıyor ve yaban mersini üzere toprak seçmiyor. Aronyadan her yerde randıman alabiliyorsunuz. Bu manada bizim için kıymetli bir meyve. Yalnızca pazarla ilgili sorunu hallettiğimiz vakit, İnegöl’ümüzde hatırı sayılır üretimi yapılacaktır. Dönümünden 1 ton alınıyor. Fiyat da şu an toptanda 100 lira civarı satılıyor. Tabi perakende değerlendirdiğin vakit 250-300 civarında satış yapabiliyorsunuz” tabirlerini kullandı. .

‘GENÇLERİ ÇİFTÇİLİKTEN UZAKLAŞTIRDILAR’

Çiftçi Samet Özcan ise şunları söyledi:

“Gençleri çiftçilikten uzaklaştırdılar. Biz kuzenimle bir arada bir tarım işine girelim dedik. Allah’a şükür hoş yetiştirdik. Kendimizi buraya adadık. Yapacağız diye düşünüyoruz. Baya bir şeyler becerdik. Daha da yapacağız inşallah. Aronyanın çok yararı var. Bütün hekimler yüzyılın meyvesi diyor. Şeker hastalığına, tansiyona, kansere bile güzel geliyor. O denli duyduk. Orasını Rabbim bilir, biz yetiştiriyoruz. Millete de şifa olmasını diliyoruz. Talep şu an çok yeterli değil. Yeni yeni piyasaya girmeye çalışıyoruz. Birkaç yerden müşteri bulduk. Onlarla devam etmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki vakitte daha hoş olur diye ümidimiz var.”

Haber-Kamera: Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Aktüel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu