Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik
Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik’in “mal bildiriminin verilme zamanı” başlıklı 9’uncu maddesi, mal bildirimlerinin, 3’üncü maddede belirtilen görevlere atanmada, göreve giriş için gerekli belgelerle birlikte verilmesini zorunlu kılar. Bu bağlamda, “Mal bildiriminde bulunacaklar” başlıklı 3’üncü maddeye göre, genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri (iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, ayrıca özel kanunlarla veya bu kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında, aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurlar mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.
“Ek mal bildirimi” başlıklı 10’uncu madde, 3’üncü maddede belirtilen görevlerde bulunanların, eşleri, velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, bu değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mal, hak, gelir, alacak ve borçlara yönelik ek mal bildirimi vermek zorunda olduklarını belirtir. Burada önemli bir nokta, 8’inci maddede tanımlanan mahiyet ve miktardaki malın iktisabı, hak, alacak veya gelir sağlanması ya da borçlanılması durumlarının mal varlığında önemli değişiklik olarak değerlendirileceğidir.
“Mal bildiriminin yenilenmesi” başlıklı 11’inci madde ise, 3’üncü maddede belirtilen görevlere devam edenlerin, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilemelerinin zorunlu olduğunu ifade eder. Bu durum, kamu görevlilerinin mal varlıklarının güncel ve doğru bir şekilde takip edilmesi açısından önem arz etmektedir.
“Süresinde mal bildiriminde bulunmama” başlıklı 17’nci maddeye göre, bu Yönetmelikte belirtilen süreler içinde mal bildiriminde bulunmayanlara, bildirimin verileceği mercilerce yazılı olarak ihtarda bulunulur. Bu ihtar, ilgilisine Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. İhtarın tarafına tebliğinden itibaren bir ay içinde bildirimde bulunmayanlar hakkında gerekli işlemler yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Ayrıca müfettiş ve muhakkikler, soruşturma ile ilgili süre zarfında mal bildiriminde bulunmayanlar hakkında yetkili Cumhuriyet başsavcısına suç duyurusunda bulunurlar.
Bu bilgilere ve dönemin Devlet Personel Başkanlığı’nın bir görüşüne (Tarih: 30.03.2006, Bülten Sayısı: 24, Sayfa Numarası: 35) göre; kamu personel mevzuatında ve mal bildiriminde bulunulmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen mevzuatta, ücretli ya da ücretsiz izinde olan personelin ek mal bildiriminde bulunacağı süreye dair ayrı bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle, kurumunuzda takdir ve uygulama yetkisi ile ek mal bildirimlerinin verilmesine ilişkin sürenin, izin bitimini takiben göreve dönüş tarihinden itibaren başlatılabileceği değerlendirilmiştir. Başka bir deyişle, ücretli veya aylıksız izin süresince (memurluk statüsünün devam etmesi kaydıyla) mal varlığında meydana gelen önemli değişikliklerin, izin dönüşünden itibaren bir ay içerisinde beyan edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.