Kültürpark geri dönüyor!

Kültürpark diyince yaşı 40 ve üstü olan herkesin yüzünde bir tebesüm belirir. Herkesin ama herkesin onlarca güzel anısı, onlarca güzel hikayesi vardır mutlaka.

Göl’de kayığa binmeyen yoktur örneğin. Bayram harçlıklarını ile Lunapark ’ta eğlenmeyen çocukta yoktur o dönemden. Çay bahçeleri, foto şipşaklar, biraz pahalı da olsa onlarca metre uzaktan kokusunu alıp kendisine çeken büfelerdeki tostlar.

Bursa Fuarı, birbirinde bağımsız birçok binada o kadar samimi o kadar keyifli o kadar canlı olurdu ki!

Bir tarafta Araplar bir tarafta Bursalılar, o güzelim parkın tadını doyasıya çıkarırdı.

Bursa Fuarı’na ruh veren, Bursa’nın nefes aldığı en güzel yerdi bir zamanlar. Şimdi şehrin ortasında eski canlı günlerinden biraz daha sakin, biraz daha hüzünlü…

Zamanla Bursa büyüdü. Bursa Fuar Merkezi gitti önce ardından da şehrin başka bölgeleri canlandı. Seçenekler çoğaldı ancak Kültürpark geride kaldı. Yine de her zaman Bursalıların hep gönlünde oldu.

Açık hava gazinosunda kimler çıkmamıştır ki Bursa Fuarı son bulana kadar. Bütün yaz o meşhur sanatçıların sesleri yankılanırdı Altıparmak’a Çarşamba’ya kadar.

Eh zaman değişti, beğeniler değişti, zevkler değişti. Kültürpark Atatürk Stadyumu’nunda kaldırılmasıyla biraz daha hüzne büründü.

Ve şimdi Büyükşehir Belediyesi,  67 yıldır Bursalılara hizmet veren Reşat Oyal Kültür Parkı’nı günümüz şartlarına göre modernize etmek için kolları sıvadı. İyi de etti. Ne de güzel oldu.

Çalışma kapsamında Reşat Oyal Kültür Parkı Kentsel Tasarım ve Açıkhava Tiyatrosu Fikir Projesi hazırlandı. Proje sunum toplantısında konuşan  Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bugüne kadar defalarca ameliyat geçirmiş vücudu gençleştirmeye, günün şartlarına uyarlamaya çalışıyoruz” dedi.

Otopark yetersizliği, park içindeki araç trafiği, yaya yolları, aydınlatmalar ve yıpranan kent mobilyaları gibi sorunlar nedeniyle ilginin azaldığı Kültürpark’ın yeniden canlanması için gerçekten önemli bir çalışma yürütülüyor. Büyükşehir Belediyesi, ortak aklı devreye alarak Kültür Park’ta faaliyet gösteren işletme yetkilileri, üniversitelerin ilgili birimlerin de eğitim gören öğrenciler ve sivil toplum kuruluşlarıyla atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Yine vatandaş beklenti, şikayet ve önerilerinin tespiti için de herkese açık bir anket çalışması yapıldı. Hem atölye çalışmaları hem de anketten çıkan sonuçlar harmanlanarak, Reşat Oyal Kültür Parkı Kentsel Tasarım ve Açıkhava Tiyatrosu Fikir Projesi hazırlandı.

Nasıl güzel geliyor kulağa değil mi?

Konsept projeyi Mimar Ömer Selçuk Baz hazırlarken, sunum toplantısında proje  konunun tarafları ile paylaşıldı. Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra parktaki işletme sahipleri, atölye çalışmalarına katılan üniversiteli gençler, ilgili akademik odaların temsilcileri, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesinden akademisyenler, ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları da katıldı. 

Proje çalışmasında doğal dokunun güçlendirilmesini merkeze alarak çalıştıklarını ifade eden Mimar Ömer Selçuk Baz, yapısal kullanımı yüzde 30 azaltmayı, yaya bisiklet yollarını yüzde 65 artırmayı, araç yollarını yüzde 70 azaltmayı, otopark kapasitesini yüzde 10 artırmayı ve su öğesini de yüzde 15 artırmayı ön gördüklerini ifade etti.

Proje heyecan verici. Tamamlandığında yeniden bir çekim merkezi olacak Kültürpark kuşkusuz.

En fazla heyecan duyanlardan birisi şüphesiz  Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursalılara 67 yıldır hizmet veren Kültür Park’ın, günümüz şartlarına göre dizayn edilmesinin zorunluluk olduğunu ifade etti toplantıda. Aktaş, “Bugüne kadar defalarca ameliyat geçirmiş vücudu gençleştirmeye, günün şartlarına uyarlamaya çalışıyoruz. Bu kolay bir iş değil.

Konu herkese göre farklılaşabilir, dolayısıyla net bir doğrusu olmayacak. Kültür Park bana göre Türkiye’de, bu kadar eski olup da hala kurtarılma ihtimali olan parklardan biri. Hala çok yeşil ve güzel. Bunun nostaljisiyle mutlu azınlık keyiflensin diye el atmıyoruz.

Kültür Park gerçekten Bursa için çok kıymetli.

Bursalıların çok ciddi hatıraları var. Sivil toplum kuruluşlarının mekanları var. Farklı fonksiyonlarda kafeler var. En iyi şekilde kotararak, bittiğinde herkesin keyif alacağı bir Kültür Parkı nasıl ortaya çıkarabiliriz diye çalışıyoruz.

Bu çalışmanın bir lütuf değil, zorunluluk olduğu gerçeği kabul edelim. Süreç genel bir mutabakatla yürüsün istiyoruz. Eğer bir şey yapmazsak, radikal bir karar almazsak işin sonunun çok hayırlı olduğunu görmüyorum. Her halükarda ne yapıp edip, acil sonuca gitmemiz lazım. Süreci başlatmamız lazım. İnşallah hayırlı bir netice çıkar ve bir an evvel sonuca gideriz” sözleri ile projeyi ne kadar önemsediğini gösterdi.

Umuyoruz ki çok uzamadan bir an önce oldukça görkemli olan bu proje uygulamaya geçer ve Kültürpark yine eskisi gibi cıvıl cıvıl günlerine döner.  

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. WhatsApp Image 2022 04 15 at 12.26.16 Kültürpark geri dönüyor! için yorumda bulun

    Kültürpark geri dönüyor! için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Kültürpark geri dönüyor! için ilk yorumu yapabilirsin.