QARDAŞ KÖMƏYİ

Öncellikle yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremle sarsılan, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açan deprem dolayısıyla hayatını kaybedenler Allahtan rahmet, yararlılara acil şifalar dilerim. Gerçekten yüreğimiz yanıyor… canımız acıyor, enkaz altındakilerle birlikte ruhumuz üşüyor. Nasılız, ne durumdayız bilmiyoruz. Bir günde ihtiyarlandık, dünyaya bakışımız değişti…Ama acımızı kalbimize gömüp, toplum olarak top yekûn dimdik ayağa kalmak zorundayız. Zira Türkiye ayakta ise Türk Dünyası ayak olur, İslam alemi ayakta olur, mazlumlar ayakta olur.
QARDAS KOMƏYI haberyum
  6 Şubat tarihinde Türkiye’de meydana gelen ve 10 ili kapsayan “asrın felaketi” olarak adlandırılan depremin meydana geldiği günden bu yana Azerbaycan halkı Türkiye’ye destek olmak üzere topyekûn seferber olmuştur. Çocuktan yaşlısına, fakirden zenginine, çiftçiden esnafına, özel şirketlerden devlet kurumuna kadar herkes samimi bir şekilde kardeşlerinin dertlerine derman, yaralarına merhem olmak üzere yarışmaktadır. Kumbaradaki parasını bağışlayan koca yürekli çocuktan, emekli maaşını bağışlayan 80 yaşındaki neneden, kızının çeyizini bağışlayan teyzeden, üstündeki paltosunu çıkarıp veren hanımefendiden, evindeki yorgan ve düşeyini bağışlayan halaya kadar Azerbaycan halkı gerçek anlamda Türkiye’nin acısını paylaşmak, depremde kalbi kırık kardeşini kucaklamak, enkaz altına kalan ve sokakta üşüyen kardeşlerini ısıtmak için samimi ve halisane bir şekilde mücadele ediyor. Her evde yas, her yürekte burukluk ve her gözde yaş var… Devlet düzeyinde büyük ise büyük bir çaba var. Azerbaycan devleti tüm imkanlarıyla ve herkesten önce Türkiye’nin yardımına koştu… İşte buradayım, sağlık ekibiyle, teçhizatıyla, kurtarma ekibiyle, çadırıyla, jeneratörüyle kısaca ihtiyaç duyulan her şeyi ile geldim kardeşim dedi. Başta President Cenap İlham Aliyev ve Birinci Vitse-President Mehriban Aliyeva hanımın bu süreçte gösterdikleri fevkalade çaba her türlü takdire değerdir. Ayrıca Heydər Əliyev Fondunun Türkiye’ye verdiği çok yönlü destek deprem yaralarının sarılmasında büyük rol oynamıştır.
QARDAS KOMƏYI haberyum
Oğuz’un bahadır iki evladı olan Azerbaycan ile Türkiye her zaman kardeşlik hukuku içinde ilişkileri devam etmiştir. Bu kardeşlik ilişkimizin tarihsel arka planı da bugün kadar güçlüdür. Bu öyle bir kardeşliktir ki, dünyada bir başka eşi ve benzeri yoktur. Her türlü menfaat, ideolojik ve inancın üstünde bir kardeşlik bağı ve sevgi mevcuttur. Dünde böyle idi ve yarın da böyle olacaktır. Osmanlı devleti onlarca cephede savaşırken içinde bulunduğu zor duruma bakmadan kardeş Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin yardım talebine bigane kalmayarak Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusunu Azerbaycan’a gönderir. Azerbaycan halkı ve aydınlarının birinci dünya savaşı ve kurtuluş savaşında Türkiye’ye olan desteği hala zihnimizde canlı durur. Birinci Dünya Savaşında Azerbaycan aydınlarının kurmuş oldukları Cemiyet-i Hayriye aracılığıyla Türkiye’nin birçok bölgelerine yardım göndermiş, şehit çocuklarını Gence ve Baku’deki bu vakfın okullarında okutmuştur.  Yine Zeynalabdin Tağıyev , Musa Nağıyev Balkan muharebelerinde göçmen durumuna düşen ailelerin çocukları için Edrine’de Darül Eytamı (Yetimle evi) açmışlardır. 1917 yılında Azerbaycan’da çıkan tüm gazeteler birleşerek “Qardaş Köməyi” adı altında özel bir sayı çıkararak çok zor şartlarda altında olan Azerbaycan’da  Osmanlı ordusu için yardım toplamışlardır. Depremden sonra MÜSİAD Azerbaycan, ATİP, TUİB olmak üzere Azerbaycanlı iş insanları dernekleri, sivil toplum örgütleri, eğitim kurumları ve şirketler bir araya gelerek oluşturdukları “” Qardaş köməyi Platformu” nun Türkiye’ye destek için gösterdiği olağanüstü çaba gerçekten büyük takdire şayandır. Platformun tüm üyeleri gece gündüz demeden samimi bir şekilde gösterdikleri gayret ancak kardeşin kardeşe yapabileceği bir fedakarlıktır, ötesi olamaz.
QARDAS KOMƏYI haberyum 4
Her ikisi farklı ideoloji ve farklı dünya siyasi kutuplarında yer almasına rağmen Mustafa Kemal Atatürk ile Neriman  Nerimanov arasındaki kardeşlik bağları dikkate değerdir. 1921 yılında Atatürk, dönemin Azerbaycan Sovyeti Başbakanı Neriman Nerimanov’a bir mektup göndererek borç para ister. Nerimanov’un Atatürk’e verdiği cevap  “Paşam, Türk milletinde bir anane vardır; kardeş kardeşe borç vermez, kardeş, her durumda kardeşinin elinden tutar. Biz kardeşiz, her zaman elinizden tutacağız. Bugün yaptığımız bir kardeşin yaptığından başka bir şey değildir” şeklide olur. Bu olayın bir benzeri bir asır sonra deprem dolayısıyla Kahramanmaraş’ı ziyaret eden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında cereyan eder. Çavuşoğlu, depremde, ilk günden gösterdiği dayanışma ve destek ile Türkiye’yi yalnız bırakmayan Azerbaycana teşekkür ederken, Bayramovu’un cevabı “teşekküre gerek yok, bu bizim borcumuzdur, biz kardeşiz” şeklinde olur. Kısaca Azerbaycan-Türkiye ilişkisinde kardeşlik duygusu her zaman en önde olmuştur ve böyle olmağa da devam edecektir. Yani bir millet, iki devlet ve tek yürek.. son sözüm, İyi ki varsınız ve iyi ki kardeşimizsiniz Can Azerbaycan
QARDAS KOMƏYI haberyum 2
QARDAS KOMƏYI haberyum 3QARDAS KOMƏYI haberyum 5 1
  ” Qardaş köməyi ” çətin günlərin qardaşlığının sloqanıdır. Birinci dünya müharibəsi zamanı Osmanlı dövləti ölüm qalım savaşı verərkən Azərbaycan aydınları qurduğu xeyriyə cəmiyyətləri, milli komitələrlə Anadoludakı  qardaşlarının yardımına tələsmişdir. Qars , Ardahan kimi şəhərlərdən yetim qalan uşaqlar gətirilib Gəncə və  Bakıda Müsəlman Xeyriyyə Cəmiyyətlərinin açdığı məktəblərə yerləşdirilmişdir. Hacı Zeynalabdin Tağıyev , Musa Nağıyev Balkan müharibələri zamanı köçkün düşən müsəlman uşaqları  üçün Ədirnədə Darül Eytamlar( yetimlər evi) açdırmışdır. Bütün bu fəaliyyətlərin davamı kimi  1917- ci ildə Azərbaycanda nəşr olunan bütün qəzetlər birləşərək “Qardaş Köməyi” adı altında xüsusi  nömrə çıxardaraq Osmanlı əsirləri, əsgərləri üçün yardım kampaniyası aparmışdır. Osmanlı da bu qardaşlığın gərəyi olaraq Azərbaycanın ən çətin vaxtında Qafqaz İslam Ordusunu formalaşdıraraq ölkəmizi Erməni- Bolşevik işğalından xilas etmişdir. Bu gün yenə o qardaşlıq ruhu dirilir. Məhz bu səbəblə biz də zəlzələdən əziyyət çəkən soydaşlarımıza yardım  kampanyamızı ” Qardaş Köməyi “devizi ilə aparmağa qərar verdik. Allah TÜRKÜ qorusun ! Reşad Cabirli

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. QARDAS KOMƏYI haberyum QARDAŞ KÖMƏYİ için yorumda bulun

    QARDAŞ KÖMƏYİ için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak QARDAŞ KÖMƏYİ için ilk yorumu yapabilirsin.